Stejně jako ostatní luštěniny, jako je čočka, je i cizrna bohatá na vlákninu a bílkoviny. Obsahuje také několik klíčových vitamínů a minerálů.
Cizrna obsahuje řadu živin, včetně bílkovin, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, svalů a kůže. Pro lidi, kteří omezují spotřebu masa, může například pokrm z cizrny a rýže přispět významným množstvím bílkovin do jídelníčku. Šálek cizrny poskytuje téměř 1/3 denní potřeby bílkovin pro dospělého člověka.
Železo, vápník a další živiny v cizrně mohou přispět ke zdravé struktuře a síle kostí. Cizrna může hrát roli ve stravě lidí, kteří chtějí předcházet osteoporóze.
Cizrna obsahuje rostlinný sterol zvaný sitosterol, který je strukturálně podobný cholesterolu v těle. Narušuje vstřebávání cholesterolu v těle, a tím může pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina a nenasycené tuky v cizrně mohou také příznivě ovlivnit hladinu krevních lipidů.
Kde cizrnu můžete využít:
- Polévky a dušené pokrmy - skvěle se hodí jako zavářka do polévky místo krutonů a také do dušených či vařených jídel jako je kari nebo vegetariánský guláš.
- Saláty a těstoviny - pokud máte problém zařadit cizrnu do svého jídelníčku, jednoduše ji přidejte do oblíbeného salátu nebo k těstovinám.
- Zahušťovadlo - místo jíšky použijte jednoduše cizrnu. Stačí ji rozmixovat na pyré a přimíchat do polévky či omáčky.
- Pečená cizrna - oblíbená pochoutka k filmu, pokud chcete zdravější variantu večerního mlsání. Pečená cizrna pojme téměř jakékoli bylinky a koření, takže fantazii se meze nekladou. Takto opečenou cizrnou můžete posypat i salát nebo ji přidat do polévky.
Příprava: Namočíme přes noc a v té samé vodě vaříme cca 2 hodiny nebo v tlakovém hrnci 25 min.
Složení: 100% cizrna
Skladujte v suchu a chraňte před teplem.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Luštěniny |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.